Kennismaken

Zomer 1998. Ik werk als algemeen verslaggever bij de Provinciale Zeeuwse Courant, een regionaal dagblad in de provincie Zeeland. Het gaat goed. Ik leer Zeeland en de Zeeuwen steeds beter kennen en haal een paar keer de voorpagina met een opvallend stukje. Toch knaagt het. Want ik kom erachter dat ik eigenlijk geen echte nieuwtjesjager ben. Ik geniet pas van mijn werk als ik de informatie bij elkaar heb en kan gaan schrijven. Dat is de reden waarom ik nog in hetzelfde jaar besluit de krant vaarwel te zeggen en een bestaan als zelfstandig tekstschrijver op te bouwen. Een beetje weg van de waan van de dag.

Sprong in het diepe

Die sprong ik het diepe pakt goed uit. Behalve voor mijn oude werkgever kan ik meteen ook voor een andere krant gaan freelancen: het Rotterdams Dagblad (nu AD/Rotterdams Dagblad). Niet de snelle nieuwsstukjes, maar leuke achtergrondverhalen mag ik maken. Tegelijkertijd rol ik, via contacten ‘in het wereldje’, het communicatiewerk in. Eerst voor een aantal gemeenten, later ook voor woningcorporaties, ministeries en bedrijven.

Steeds meer variatie

Naarmate de tijd verstrijkt, worden de opdrachten steeds gevarieerder. Behalve persberichten en artikelen voor nieuwsbrieven, relatiemagazines en voorlichtingskranten, schrijf en bewerk ik steeds vaker ook toespraken, teksten voor websites, brochures, flyers, exposities en zelfs complete beleidsplannen.

Schrijftrainingen, teksten laaggeletterden, boeken en social media

Het is 2006 als ik, inmiddels gezegend met flink wat schrijfervaring, ook schrijftrainingen ga geven. Niet lang daarna volgt weer een nieuwe loot aan de stam: het hertalen van brieven, folders, artikelen en webteksten om ze leesbaar te maken voor laaggeletterden. Recentelijk is daar het verzorgen van diverse Facebook fanpages en Twitteraccounts bij gekomen. Bovendien schrijf ik met enige regelmaat – in opdracht – boeken. Geschiedenisboeken, wel te verstaan. Als afgestudeerd historicus is dat voor mij echt het summum.

Videoreportages, bedrijfsfilms en commercials

Gedreven door mijn eigen wensen en de behoeften van mijn opdrachtgevers, én ondersteund door de juiste scholing, komt er in 2010 ook een video-tak bij. Samen met videobedrijf Mediataal maak ik sindsdien reportages, bedrijfsfilms en commercials. Een eigen geluidsstudio voor het inspreken van voice-over teksten garandeert extra flexibiliteit.

Filmdocumentaires

Door mijn liefde voor geschiedenis lokt dit filmwerk weer een nieuw streven uit: filmdocumentaires maken over historische onderwerpen. De lat ligt hoog: Andere Tijden-achtig. Komt mijn journalistieke achtergrond toch weer om de hoek kijken.

Privé

Hoe het privé zit? Ik woon samen met Barbara de Bruyckere. We hebben twee kinderen: Guusje (2006) en Syb (2008).

Andries Molengraaf (1970)

Opleidingen en cursussen

1989-1994
Studie maatschappijgeschiedenis (Erasmus Universiteit Rotterdam), afstudeerrichting Media.

1999-2017
Cursus senior communicatiemedewerker beroepsniveau C (SRM, Utrecht).
Cursus schrijven voor internet (Centrum voor Communicatie en Journalistiek, Hogeschool van Utrecht).
Cursus webteksten schrijven voor experts (Centrum voor Communicatie en Journalistiek, Hogeschool van Utrecht).
Cursus beoordelen, evalueren en verbeteren van websites (Centrum voor Communicatie en Journalistiek, Hogeschool van Utrecht).
Cursus schrijven van toespraken (Centrum voor Communicatie en Journalistiek, Hogeschool van Utrecht).
Cursus eenvoudig schrijven (voor laaggeletterden) (Bureau Taal, Culemborg).
Cursus camerajournalistiek (Centrum voor Communicatie en Journalistiek, Hogeschool van Utrecht).
Cursus videomontage: final cut pro X (Eduvision, Utrecht).
Cursus VCA Basis (PlusPort, Den Haag).
Cursus Google Analytics (Frankwatching Trainingen, Utrecht).